• Pincelátogatás
  • Mór
  • Ezerjó élmény-válogatás

Geszler Család

„Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás:
Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.”
(Weöres Sándor)

Nem most kezdődött…
Az emlékezet négy generációra vezethető vissza a családunk bortermelő múltja tekintetében. A megélhetés fő forrása a borból volt a családnak. Ez a borvidék az Ezerjó boráról lett híres, amit a Geszler család is termesztett. Régen csak ez a fajta volt. A családunk sváb dinasztia mindkét ágon, akik mindig is szorgalmukról voltak híresek. A bortermelés munkaigényességet, precizitást és a borkezelésben tisztaságot követel.

Az 1900-as évek elején osztrák borkereskedők nagy szeretettel vásárolták a móri borokat. Végigjárták a pincéket, megkóstolva minősítették és lepecsételték az általuk kiválasztott minőséget. Apai dédapánk, Geszler Márton bornagykereskedő volt, aki még lovas kocsival szállította a bort. A tőkén termett Ezerjó magas extrakt-, és savtartalma miatt kiválóan szállítható borfajta volt. Mór környékéről összevásárolta a borokat, majd házasítás és egy év pihentetés után vitte Bécsbe a Habsburg udvarba és Semmeringbe (ehhez kapcsolódóan van egy humoros családi story, borozgatás közben emlékeztessenek bennünket rá és elmeséljük, csak egy szót mondjanak emlékeztetőül: kocsmárosné.)
Nagyszüleink két holdon termeltek szőlőt, ez adta a megélhetésüket. A hegyközség szigorú fegyelmet tartott a szőlőhegyeken. Idegenek a szőlő érése kezdetétől ki se mehettek. Ezt fizetett csőszök ellenőrizték. A szüret időpontját a Hegyközség szigorú szőlőhegyként határozta meg, amely biztosítéka volt a jó minőségű bornak. A család apraja-nagyja a szőlőben dolgozott mindkét ágon.

Az 1950-es években Móron megkezdődött a téeszesítés, akkortól már csak 400 öl szőlőt engedélyeztek egy családnak. Szép lassan elkezdődött a nagyüzemi szőlőtermelés, ahol az Ezerjón kívül megjelentek más fajták is (Rizlingszilváni, Chardonnay, Zöldveltelini, Leányka). Szüleink a helyi téeszbe kerültek dolgozni, s mellette még 400 öl szőlőt háztájiban műveltek. A bornak igen nagy értéke volt, a Badacsonyi Pincegazdaság vásárolta fel a gazdáktól.

1970 –ben vásárolt édesapánk, id. Geszler József egy pincét, ami 200 éves volt és felújította. Egy tehetős kovácsmesteré volt. Azért kellett pincét vennie, mert négyen voltak testvérek és önállósítani szerette volna magát.

Családi vállalkozás lettünk
Mi ketten vagyunk testvérek, szüleink révén gyerekkorunktól megismertük a borkészítés csínját-bínját. 1990-ben édesapánk nyugdíjba ment és vele egy időben a téesz is tönkrement. Mindketten a Csepeli Fémmű gyáregységében dolgoztunk, ami szintén leépülő-félben volt. Akkor úgy döntöttünk, hogy a téeszből visszakapott földekkel és kárpótlásból vásárolt szőlőkkel családi vállalkozást indítottunk, ekkor 1992-őt írtunk.

Az ausztriai tanulmányutak alapján az ott vásárolt gépekkel elkezdtünk szőlőt termelni és bort palackozni kereskedelmi forgalomba. Addigra a Móri Állami Gazdaság által forgalmazott borok eltűntek a piacról és így kedvező piaci lehetőségek közé kerültünk. Az általunk forgalmazott Királyleányka és Ezerjó minőségi bor és Vértesi Rizling forgalma egyre növekedett. Az osztrák gazdáktól vásárolt borkészítési technológia nem felelt meg a nagymennyiségű bor palackozására. Ezért úgy döntöttünk, hogy a palackozást addig felfüggesztjük, míg a technikai feltételeket maximális szinten nem tudjuk biztosítani. Ekkor 2 hektáron termeltünk szőlőt.

Mór, bor, jelen és jövő
Majd ezután elkezdtünk szőlőt telepíteni, és csak telepítettünk, telepítettünk (most 40 hektárnál járunk)… feldolgozó nagy pincét vásároltunk és azóta is fejlesztünk és fejlődünk szépítünk. A Martinovics utcai látványborászatukban tíz évnyi folyamatos beruházás során 1800 hl reduktív és fahordós tárolókapacitást hoztunk létre (az alsó szint akadálymentesített is), melyhez 75 fő befogadására alkalmas emeleti  borkóstolóterem is tartozik, kerthelyiséggel. Itt készülnek a Geszler Családi Pincészet borai és itt fogadjuk a borkedvelő vendégeket is. Fő fajtáink az Ezerjó, Királyleányka, Chardonnay, Zenit, Irsai Olivér, Kékfrankos és Zöld veltelíni. 25.000 palack bort készítünk éves szinten, ezt növeljük évről-évre. A kezdetektől a mezőgazdaság egy másik részével tejjel és állattenyésztéssel is foglalkoztunk (2016-ban ezt az águnkat növénytermesztésre kívnjuk már csak redukálni a tejpiac rossz helyzete miatt), így mindig dolgosan telnek a napjaink. Jó pár éve már a kertészmérnök Geszler Tamás (Geszler József fia) is már aktív tagja a csapatnak, így hamar átültethette a Gyöngyösön tanultakat a gyakorlatba, 2015-ben a Magyar Bormustrán ő lett a legerdményesbb ifjú borász. Családunk nőtagjai a borturizmusba segítenek be, a vendégfogadásba, a bormarketingbe, de nyílván nélkülük nem menne, ők a hátország, amiért nagyon hálásak vagyunk.

Édesapánk és sajnos 2015. óta már édesanyánk is azóta már fentről figyeli munkásságunkat, amihez időként jól jönnének a tanácsaik, „ejnye-bejnyéik” de az országos, helyi elismerések és a 2011-ben kapott ÉV BORÁSZATA cím a fejér megyei Prima-díjátadón, Magyarország legjobb újbora cím, minden évben több Nemzeti Borkiválóságos címes boraink, legerdményesebb móri pincészet díj immáron 5. alkalommal, 2016-ban megkaptuk Mór Város legnagyobb kitüntetését a Pro Urbe Díjat, melyet előtte még pincészet sosem kapott meg (Mór borkultúrájáért végzett munkák miatt) stb. biztosan az ő szívüket is örömmel töltené el. Továbbra is szeretnénk jót, jól csinálni, szorgalmasan, szerényen, jókedvűen és ezt megmutatni annak, aki kíváncsi ránk, a borainkra, pincéinkre, történeteinkre. (Geszler József és Imre tollából)

 

Szeretettel várja Önöket Mórra:

a Geszler Család
 

Tetszett? Ossza meg másokkal is!


Geszler Pince borajánló
Geszler Családi Pincészet

Elérhetőségeink

Geszler Családi Pincészet

Tradicionális 200 éves sváb borkóstoló pince:

8060 Mór, Zrínyi u. 25.

Modern látványborászat:

8060 Mór, Martinovics u. 6/c.

Geszler József +36 (30) 481-9248
Geszler Imre +36 (30) 482-0427

Térkép

Hírlevél

Értesülj rendszeresen a móri, borvidéki hírekről, eseményekről. Borainkról, „Ezerjó” programjainkról, akcióinkról, hogy hol és mikor merre járunk, hol találkozhatsz velünk. Kövess minket a Facebook oldalunkon és a Pinterest oldalunkon is és iratkozz fel a hírlevelünkre:


VP3-4.2.2-16
Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása pályázat.
Részletek